Il riso da sempre è fra i miei cibi preferiti e non lo abbandono neanche d'estate. Sicuramente la prima scelta va alla classica insalata di riso, sia pure tra le mille varianti possibili. A me, si sa, piace cambiare, perciò lascio qui una versione semplice ma meno classica del riso con le verdure. Infatti ho scelto un riso nero, del tipo Venere, e fra le verdure ho dato la mia preferenza al total green, che richiama i colori della primavera e dell'estate. Provate!
RISO VENERE CON VERDURE... VERDI
Ingredienti
320 gr di riso venere o nero, 150 gr di piselli, anche surgelati, 150 gr di asparagi, 150 gr di agretti (o fagiolini molto fini), cipolla rossa, olio EVO, sale pepe
Procedimento
Pulire e lavare le verdure e lessarle separatamente in acqua salata. Scolarle e farle raffreddare. Ragliare l'asparago a pezzetti e passare tutte le verdure in padella con poco olio EVO e una cipolla tagliata a fettine sottili. Fare insaporire per circa 30 minuti, aggiungendo un pochino di sale e pepe.
Intanto mettere il riso venere in una pentola di acqua bollente e salata, abbassare la fiamma al minimo e portare a cottura (circa 40 minuti). Scolare e fare raffreddare. A parte passare in padella con poco olio le verdure, salare e pepare.
Quando il riso sarà cotto (ma non sfatto, il riso Venere non scuoce) unire in una padella verdure e riso e mescolare a fuoco basso. Servire tiepido; io preferisco senza formaggio, ma lascio a voi la scelta.
English version
RICE WITH GREEN VEGETABLES
Ingredients
320
grams of black rice, 150 gr of peas, fresh or frozen, 150 gr of
asparagus, 150 gr of agretti (or very thin green beans), red onion, EVO
oil, salt and pepper.
Method
Clean and wash the vegetables and cook them separately in salt water. Drain and cool them. Slice the asparagus and fry all the vegetables in the pan with little EVO oil and a finely sliced onion. Cook the vegetables for about 30 minutes, adding a little salt and pepper.
Meanwhile, put the black rice in a pot of boiling salty water and cook it for about 40 minutes. Drain and cool down. Put some vegetables in the frying pan with a little oil, salt and pepper.
When the rice is cooked (but do not worry, black rice does not crumble) combine into a pan vegetables and rice and stir in low heat. Serve at room temperature; I prefer it with no cheese, but the choice is up to your personal taste.
Method
Clean and wash the vegetables and cook them separately in salt water. Drain and cool them. Slice the asparagus and fry all the vegetables in the pan with little EVO oil and a finely sliced onion. Cook the vegetables for about 30 minutes, adding a little salt and pepper.
Meanwhile, put the black rice in a pot of boiling salty water and cook it for about 40 minutes. Drain and cool down. Put some vegetables in the frying pan with a little oil, salt and pepper.
When the rice is cooked (but do not worry, black rice does not crumble) combine into a pan vegetables and rice and stir in low heat. Serve at room temperature; I prefer it with no cheese, but the choice is up to your personal taste.
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