domenica 20 ottobre 2013

It's chestnut time!!!


October it's my month! I love its lights, scents and...taste, of course!! I love chestnuts: love them roasted, boiled with bay leaves or...transformed in marron glacés! But I know other ways to taste chestnuts, or better chestnut flour. Have you ever tried it?? If you want to know more about chestnut flour, click here!
Here you are my chestnut bread recipe.


CHESTNUT BREAD

INGREDIENTS
300 grams (or more if needed) of lukewarm water, 1 package of active dry yeast, 300 grams of flour (durum wheat flour or all purpose flour), 200 grams of chestnut flour, 1 tablespoon of brown sugar, 2 tablespoon of olive oil (extra virgin, if possible), 2 teaspoon of salt, dry rosemary leaves.
PREPARATION
Knead all ingredient for at least 10 minutes, make a soft elastic dough. Place it in a bowl, cover with a moist cloth and let rise in a warm place for 30-40 minutes. Then shape the dough as you like (small pieces or a large loaf) and put in the pan (I do not grease the pan, I just sprinkle with flour). Let it rise again for 20 minutes and then bake at 250°C for 30 minutes or until done.
I usually use this bread spread with hummus  (in the pic, on the right) or salmon mousse (in the pic, on the left: 100 grams of smoked salmon blended with 200 grams of soft light cheese). Yum!

Ottobre è il mio mese! Mi piacciono le sue luci, i suoi profumi e ovviamente i suoi sapori! Mi piacciono molto le castagne: arrostite, bollite con le foglie di alloro o trasformate in marron glacés. Ma conosco altri modi di gustare le castagne , in particolare la farina. Avete mai provato? forse si. In ogni caso vi lascio la mia ricetta del pane di castagne.

PANE DI CASTAGNE
INGREDIENTI
300 grammi di acqua tiepida, 1 bustina di lievito di birra secco, 300 grammi di farina (di grano duro o farina normale), 200 grammi di farina di castagne, 1 cucchiaio di zucchero di canna, due cucchiai di olio di oliva (meglio se extravergine), 2 cucchiaini di sale, aghi di rosmarino secco.
PREPARAZIONE
Impastare tutti gli ingredienti per almeno 10 minuti, creare una pasta morbida ed elastica da mettere a lievitare in una ciotola in un luogo tiepido e coperta con un panno umido per almeno 30-40 minuti. Dopo date la forma che preferite (piccoli panini o una pagnottella) e mettetela in un recipiente da forno (io non imburro, spargo solo un po' di farina).
Fate lievitare ancora per circa 20 minuti e poi cuocere in forno a 250°C per circa 30 minuti. 
di solito uso questo pane per spalmarci sopra l'humus (a destra della foto) o una mousse di salmone (a sinistra della foto)(100 grammi di salmone affumicato frullato con 200 grammi di stracchino o un altro formaggio light).

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